Skip to content
Fenix I Rotterdam 1 Heijmans Katendrecht 012021.jpg
Zeventien prijzen voor woongebouw Fenix I

Lef is beloond

12 februari 2021

Woongebouw Fenix I is in 2020 bekroond met maar liefst zeventien prijzen: van de Rotterdam Architectuur Prijs tot de ULI Europe Award for Excellence en BNA Beste Gebouw van het Jaar, categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. De herontwikkeling van de loods, aangepakt met Mei Architects & Planners, bleek de motor achter de positieve ontwikkeling van heel Katendrecht. Ontwikkelaar Christiaan Cooiman: “De prijzenregen die Fenix I ten deel valt, is een beloning voor het lef dat Heijmans op Katendrecht heeft getoond.”

1. Welke prijs betekent het meeste voor jou?

“De Rotterdamse Architectuur Prijs, omdat dit een blijk van waardering is uit je eigen stad. Bovendien won Fenix I zowel de jury- als de publieksprijs. In de zeventien jaar dat ik ontwikkelaar ben, heb ik altijd een Rotterdamse architectuurprijs willen winnen. Rotterdam voert ook als enige stad een actief architectuurbeleid, dat is zo belangrijk. Van de prijsuitreiking krijg ik nog kippevel. Ik twijfelde tot de laatste seconde of Fenix I zou worden bekroond, omdat er zoveel goede projecten waren opgeleverd in Rotterdam.

Het allermooiste zou echter zijn als Fenix I de Gouden Piramide 2020 ontvangt, die waarschijnlijk in juni 2021 wordt uitgereikt. Dit is de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in architectuur en gebiedsontwikkeling, en zegt daarmee iets over de samenwerking tussen ontwikkelaar, opdrachtgever en architect. Die nominatie is al een prijs op zich.

Terwijl de ULI een internationale erkenning is voor ons werk, waarbij we veel genomineerden achter ons lieten. Ook mooi voor Rotterdam, dat altijd bovenaan stond op de verkeerde lijstjes. En nu voert m’n eigen stad alle lijstjes aan op het gebied van projectontwikkeling en architectuur.”

2. Waarom krijgt Fenix I zoveel erkenning van zowel professionals als publiek?

“Lastig om dit te verklaren en tegelijkertijd bescheiden te blijven, maar ik denk dat het lef van Heijmans is beloond. In Katendrecht moest echt wat gebeuren. Toen we het plan hadden gemaakt, startte de crisis. Iedereen ging weg, maar wij bleven. We hebben verantwoordelijkheid genomen en laten zien dat we daarmee kunnen omgaan. De prijzen zijn niet alleen over het resultaat, maar ook voor de weg er naartoe. Hoe we vol inzetten op tijdelijk gebruik van de loodsen, als onderdeel van organische gebiedsontwikkeling. Hoe we cultuur op de eerste rang plaatsten, dat komt niet vaak voor.

En het resultaat heeft zoveel impact op de stad, niet alleen op Katendrecht. Het centrum van Rotterdam ligt nu op twee rivieroevers. Bovendien is de schaal en complexiteit bewonderenswaardig: je zet een gebouw van honderd jaar oud opnieuw in het zonnetje en zorgt ervoor dat het weer honderd jaar door kan. Kwaliteit wordt altijd beloond. We hebben nu meer wind in de rug, maar ook bij economische tegenwind staat bij Heijmans kwaliteit voorop. Wij kunnen dit, een plek beter achterlaten dan hoe we ‘m aantroffen. Velen zeggen het, weinigen maken dit waar.”

3. Welke lessen leren we van Fenix I?

“Dat je nooit moet opgeven. Door Fenix I ben ik dik, kaal en grijs geworden. Ik heb er altijd in geloofd, ook al werd het daardoor soms erg persoonlijk. Ik ben vrij uitgesproken over mijn manier van werken en met die stelligheid krijg ik mensen mee, maar het roept ook wel eens twijfel op. Het hielp dat er mensen waren die binnen Heijmans achter me bleven staan.

Volgens mij heb je mensen nodig met hart voor de plekken waar ze aan werken, die rendement zien in duurzaam aan een stad werken, in langdurige betrokkenheid. Dat soort mensen zorgt ervoor dat je deze projecten kunt doen en dat je daarmee kunt winnen.

Dit geloof neem ik mee in onze volgende projecten op Katendrecht. Fenix I is slechts een van de kralen aan de ketting die we op Katendrecht rijgen. Cobana is prachtig en het Havenkwartier wordt minstens zo mooi. De Kaap is nog lang niet klaar.”

Terugblik op de bouw van Fenix I met Christiaan Cooiman

Alle 17 prijzen op een rij

 • Gouden Piramide, nominatie* (prijsuitreiking 6 maart 2021)
 • European Property Awards, winnaar Best Mixed Use Architecture Netherlands
 • Architecture MasterPrize, winnaar categorie Heritage Architecture
 • NRP Gulden Feniks, nominatie
 • BNA Beste Gebouw van het Jaar, winnaar Leefbaarheid & Sociale Cohesie
 • FX Design Awards, nominatie
 • Architectenweb Awards Woongebouw van het Jaar, 1e prijs
 • German Design Awards, special Mention
 • The Plan Awards, nominatie
 • Blueprint Awards, nominatie
 • Iconic Awards for Innovative Architecture, Best of Best
 • Nationale Staalprijs, 1e prijs categorie Woningbouw
 • ULI Europe Awards for Excellence, 1e prijs
 • Rotterdam Architectuur Prijs, juryprijs
 • Rotterdam Architectuur Prijs, publieksprijs
 • Reynaers Projectprijs, nominatie
 • MIPIM/AR Future Project Award, 1e prijs categorie ‘Old&New’