Skip to content
heijmans-fenix-by-night-november-2019-1.jpg

Prijzenregen voor Fenix I

9 oktober 2020, 00:00

Woongebouw Fenix I op Katendrecht is deze week bekroond met drie prijzen: BNA Gebouw van het Jaar in de categorie Leefbaarheid & Sociale cohesie, een ULI Europe Award for Excellence en Woongebouw van het Jaar in de uitreiking van de Architectenweb Awards.

Woongebouw van het Jaar

De jury van de Architectenweb Awards, een initiatief van architectuurplatform Architectenweb, beoordeelde alle inzendingen voor de prijs Woongebouw van het Jaar 2020 op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing. Fenix I is bekroond omdat “het overtuigend laat zien dat de stad ook verdicht kan worden met een lager gebouw en een echt havengebouw is geworden.” Daarnaast roemt de jury de “dappere sprong over het water”, waardoor “de hoogstedelijke omgeving die voorheen op de Wilhelminapier eindigde, is doorgetrokken naar Katendrecht.”

BNA Gebouw van het Jaar Leefbaarheid & sociale cohesie

De vakjury van de BNA Gebouw van het Jaar-verkiezing, onder leiding van oud-politica Neelie Kroes, koos Fenix I tot winnaar in de categorie Leefbaarheid en sociale cohesie. “De uitgesproken architectuur en het exceptioneel woonproduct dat Fenix I biedt, trekt bewoners en gebruikers aan met eenzelfde mindset”, aldus de jury. “De Fenix-bewoners vormen een inclusieve community waar mensen samen wonen en samen levens delen. De jury is onder de indruk van de ruige betonconstructie, de gedurfde moderne ingreep en de manier waarop Fenix I een krachtige impuls geeft aan een opkomende wijk.”

ULI Europe Awards for Excellence

Het Urban Land Institute (ULI) stimuleert leiderschap in verantwoordelijk gebruik van grond en in het creëren van duurzame en succesvolle communities. De ULI Europe Awards for Excellence gingen dit jaar naar drie projecten, die een toekomstgerichte aanpak laten zien van ontwikkeling en ontwerp. De jury: “Fenix I is een voorbeeldige herontwikkeling, prachtig opgenomen in het stedelijk weefsel van het historische Rotterdamse havengebied. De binnenplaats en galerijen die toegang bieden tot de appartementen bevorderen interactie tussen de bewoners en creëren een gemeenschapsgevoel.”

Bovendien is Fenix I een van de vijf genomineerden voor de Gouden Piramide 2020, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. De jury staat onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Vanwege corona zijn de jurybezoeken uitgesteld tot maart 2021.

Over de Fenixloodsen

Heijmans initieerde, ontwikkelde en bouwde een volledig vrij indeelbaar appartementencomplex bovenop de oude havenloods Fenix 1, samen met Mei Architects and Planners. In het honderd jaar oude gebouw zelf is plaats voor cultuur, horeca en creatieve bedrijven. Een aantal van deze instellingen en ondernemers blies het voormalige Rotterdamse havengebied Katendrecht nieuw leven in, vanuit het nog te herontwikkelen zusterpand Fenix 2.

De ruim 100 jaar oude Fenixloodsen liggen tussen de Rijnhaven, de Rijnhavenbrug en Veerlaan en kennen een zeer bewogen geschiedenis. Vroeger werden deze loodsen gebruikt als opslag voor bagage van pioniers die via de Holland-Amerika Lijn naar Amerika emigreerden.