Skip to content
B'woond - Wilgenhof_2
Renovatie wooncomplex, Eindhoven

Maximale inspraak bewoners

6 december 2023
Eindhoven
2023 - 2024
13 miljoen
Woningcorporatie Wooninc.

In de Eindhovense residentie Wilgenhof wonen senioren en hulpbehoevenden zelfstandig in hun appartement. Door een grondige renovatie krijgen de 153 huurwoningen, het dak, diverse algemene ruimten en de algemene installaties een upgrade. Dit betekent onder meer dat de appartementen in bewoonde staat worden opgeknapt. Met het Heijmans B’woond 5 stappenplan hebben bewoners en opdrachtgever maximaal inspraak in planning en uitvoering. Dit vergroot de kans op een soepel renovatietraject met zo min mogelijk overlast.

Vijf keer bijzonder

1. Bijzondere doelgroep

Bewoners van residentie Wilgenhof zijn gemiddeld 86 jaar en veelal hulpbehoevend. Vanwege de hoge leeftijd heeft een aantal senioren mentale en lichamelijke beperkingen. Daarom zijn de 5 stappen van Heijmans B’woond essentieel – heldere communicatie, een goede voorbereiding, strakke planning en nauwgezette uitvoering leiden tot een optimaal resultaat.

Stap 4 in het 5-stappenplan van Heijmans B’woond is het gevoel van overlast beperken. Bij het Wilgenhof deden ze dat door niet alleen de bouwkundige zorgen weg te nemen, maar ook de persoonlijke. Zo werden er meubels verplaatst en beddengoed gewassen. 💛

Ook verduurzamen met oog voor de bewoners? Vraag het 5-stappenplan aan en ontdek de mogelijkheden.

2. Wisselwoningen

Heijmans heeft een mooie oplossing bedacht om de overlast voor de kwetsbare bewoners tot een minimum te beperken: naar wens verblijven zij tijdens het onderhoud van hun eigen woning in een van de twaalf volledig gestoffeerde en gemeubileerde wisselwoningen. Hier krijgen zij hun eigen persoonlijke zorg en medicijnen. Dat biedt hen rust en comfort.

3. Zorgteam

Tijdens de renovatie ontzorgt Heijmans de bewoners van Wilgenhof compleet. Dit betekent niet alleen bouwkundig maar ook persoonlijk. Bijvoorbeeld bij het uit- en inhuizen, aansluiten van tv en telefoon, het wassen van beddengoed en het in- en uitpakken van persoonlijke spullen. Daarom werkt Heijmans met een speciaal zorgteam aangestuurd door een sociaal projectleider.

4. Beperkte bouwplaats

Door de beperkte bouwplaats midden in een drukke Eindhovense woonwijk is de renovatie logistiek een uitdaging. Zo staan de bouwketen, containers en andere materialen compact tegen elkaar op een ‘postzegel’. Daarnaast is een dubbele personen/goederenlift tegen het gebouw geplaatst, bediend door een heuse liftboy. Deze coördineert tevens het laden en lossen van aangevoerde materialen.
Het voordeel hiervan is dat het grootste deel van de buitenruimte beschikbaar blijft voor bewoners. Hierdoor is de verstoring van hun dagelijks leven tijdens de bouw minimaal.

5. Algemene installaties

Alle algemene installaties voor verwarming, water en luchtbehandeling in de Wilgenhof worden vernieuwd. Het is dus onvermijdelijk dat de centraal aangestuurde installaties gedurende korte of langere tijd worden uitgeschakeld. Dagelijkse afstemming met de gebouwbeheerder en het zorgteam is dan ook cruciaal. Bovendien kunnen bewoners gebruikmaken van mobiele kacheltjes als de cv-installatie uitstaat.

Neem contact met ons op

Download de brochure met het 5-stappenplan van Heijmans B'woond

Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacy statement