Skip to content
20201026_heijmansenergiezupthen_k__1595_mkrekelaar_hr.jpeg
Hoe staat het met... Kade Zuid, Zutphen

Samenwerken voor meer impact

29 oktober 2020

Kade Zuid heeft de primeur: als eerste woningproject verzorgt Heijmans hier zowel het gehele bouwproces als de ontwikkeling en exploitatie van het energiesysteem. Het resultaat is een duurzaam en comfortabel appartementencomplex in de Heijmans-gebiedsontwikkeling Noorderhaven. Mét uitgebreide dienstverlening. “Bewoners hebben bijna geen verbruikskosten.”

Terwijl een stukje verderop een trein over de Oude IJsselbrug rijdt, staan collega’s Dirk-Jan Bax en Arjan Horstman tevreden over een kaal veld uit te kijken. Het afgelopen jaar werkten ze intensief samen om op dit stukje Zutphen een vernieuwend project neer te zetten. “De 150 appartementen die we hier aan de IJssel realiseren, krijgen een gasloos energiesysteem op basis van warmte-koudeopslag”, vertelt projectmanager Energie Arjan.

“Daarvoor boren we twee bronnen onder de binnentuin. Op ongeveer zeventig meter diepte ontstaan twee open bodemreservoirs: een voor warm en een voor koud water. Via een stelsel van distributieleidingen en een centrale technische ruimte, kun je met dat water een woning koelen of verwarmen. In de winter pomp je het warme water omhoog en nadat het via de vloerverwarming zijn warmte heeft afgegeven, pomp je het afgekoelde water naar het koele reservoir. In de zomer gebeurt dat andersom en worden de woningen gekoeld.”

Opbouwen

Toen vastgoed-collega en ontwikkelaar Dirk-Jan hoorde over deze duurzame techniek en de verkenning om deze binnen Heijmans te gaan exploiteren, twijfelde hij geen moment. “Ik pakte de telefoon en zei dat ik dit systeem wilde voor Kade Zuid. We staan met z’n allen voor een enorme opgave om Nederland gasloos te maken. Als er binnen Heijmans dan zo’n prachtige oplossing voor wordt bedacht, wil ik eraan meewerken om dat succesvol te maken.”

De bodem onder Kade Zuid bleek geschikt voor warmte-koudeopslag en de omvang van het bouwproject was precies groot genoeg. Dus startten Dirk-Jan en Arjan een jaar geleden aan een grote uitdaging. Want behalve de techniek, was er nog niets. “Een gasloos systeem implementeren in een appartementencomplex is al uitdagend. Nu deden we dat ook nog met een start-up van de afdeling Heijmans Energie."

20201026_heijmansenergiezupthen_k__1621_mkrekelaar_hr.jpg

Alles moest vanuit het niets opgebouwd worden. Er waren bijvoorbeeld geen contracten voor de eindgebruikers. Bij het opstellen daarvan wilden we alles zo goed mogelijk regelen voor alle partijen: voor de verschillende Heijmans-bedrijfsonderdelen, voor onze partner Econic, maar vooral voor de kopers. Daarbij is rekening gehouden met alle mogelijke scenario’s. Een enorme klus, waar we driekwart jaar heel intensief aan werkten”, vertelt Dirk-Jan.

Klaar voor de toekomst

De lastige materie was wel een stuk gemakkelijker te hanteren omdat ze als collega’s aan tafel zaten, voegt Arjan toe. “Het feit dat Dirk-Jan echt het belang van de energietransitie en de meerwaarde van ons als energie-experts inziet, is zó belangrijk. We konden alles op tafel leggen, samen fouten maken en daarvan leren, samen ontdekken wat de beste weg is. Dat betaalt zich nu uit.

Er staat hier straks een prachtig project, met een zeer duurzaam systeem voor de kopers, ontstaan dankzij deze integrale samenwerking. Maar minstens zo belangrijk: door deze samenwerking is de organisatie gegroeid en is de afdeling energie klaar voor de toekomst. De kennis en ervaring die we hier opgedaan hebben, nemen we mee naar volgende projecten.”

Een van de successen van deze samenwerking is volgens hem dat de financiële constructie ervoor zorgt dat dit systeem beschikbaar is voor een grotere groep bewoners. “Samen zorgden we ervoor dat de kosten van het systeem – ongeveer 20.000 euro per appartement - deels in de prijs van de woning zit en deels in maandbedragen wordt betaald. Dat, in combinatie met de keuze tussen huren of kopen van de warmtepomp, maakt het een bereikbare optie. Die constructie kun je alleen opzetten als je als ontwikkelpartijen vanaf het begin gelijkwaardig samenwerkt.”

Grote impact

Arjan en Dirk-Jan twijfelen er niet aan dat wat hier aan de IJssel gebouwd wordt, grote impact gaat hebben in de nabije toekomst. “De collega’s van vastgoed en woningbouw werkten altijd al intensief samen, nu is daar een derde partij bijgekomen waar we niet omheen kunnen. Ik denk dat weinig mensen doorhebben welke potentie de nieuwe afdeling Energie binnen Heijmans heeft”, zegt Dirk-Jan.

20201026_heijmansenergiezupthen_k__1585_mkrekelaar_hr.jpg

Ook vanuit zijn vakgebied ziet Arjan de nood aan kennis van zijn nieuwe afdeling. “Het energievraagstuk wordt steeds urgenter. En ieder energievraagstuk heeft een koppeling met vastgoed en vice versa. Of dat nou nieuwbouw of renovatie is: dat hebben we als Heijmans óók in huis. Zo kunnen we samen sturing geven aan het versneld energieneutraal maken van Nederland als onderdeel van een gezonde leefomgeving.”