Skip to content
Alandsbeek Leusden Heijmans Renovatie luchtfoto.jpg
Onzichtbaar zijn voor mens, mus & vleermuis

Renovatie Alandsbeek, Leusden

10 september 2018

Heijmans werkt voor Amvest aan het energetisch verbeteren en verfraaien van 174 huurwoningen. Deze liggen in een prachtige groene omgeving, waar niet alleen mensen de bewoners zijn. Ook de natuur heeft zijn intrek in de woningen genomen. Tijdens deze intensieve klus, waarbij het complete dak met opgaande gevel wordt gerenoveerd en de badkamer helemaal wordt vernieuwd, blijven alle bewoners inclusief vleermuizen, in het huis wonen.

Vijf keer bijzonder

1. Alle wijkbewoners

Allereerst zijn alle bewoners van mens, mus tot vleermuis, in beeld gebracht. De consequenties van de werkzaamheden voor de bewoners zijn in kaart gebracht en er worden voorzieningen getroffen om de natuur zo min mogelijk te verstoren.

2. Per blok een hapklare brok

Per woonblok zijn huurders geïnformeerd. Zij komen samen in de modelwoning en kunnen het uiteindelijke resultaat bekijken en beleven. De communicatie is gerichter en persoonlijker waardoor de doorlooptijd van de werkzaamheden aanzienlijk korter is.

3. Digitaal communiceren

Via een digitaal opnamesysteem is op een slimme manier gecommuniceerd. In een persoonlijk bewonersdossier wordt per woning informatie over de woning en bewoners vastgelegd. Deze informatie is eenvoudig te delen via computer, tablet en smartphone met betrokkenen. Problemen worden voorkomen, fouten sneller opgelost, opleverpunten sneller afgewerkt en leermomenten vastgelegd.

4. Onzichtbaar vernieuwen

Zowel de daken als gevels zijn vervangen. De daken dienen qua hoogte netjes aan te sluiten op de koopwoningen die niet worden gerenoveerd. Daarbij is het een uitdaging om een hoge dakisolatiewaarde te behalen zónder het dakpakket te verdikken. Ook het wegwerken van onzichtbare vleermuiswoningen in de houten gevelbekleding hoort hierbij.

5. Op tijd op de juiste plek

Op het juiste moment een woning-specifiek materialenpakket bezorgen, levert een groot voordeel op. Hierdoor is geen grote, traditionele bouwplaats nodig in de krappe en levendige woonwijk. Iedere dag zijn twee woningen gerenoveerd. Het oude dak is verwijderd, alle materialen die nodig zijn voor de binnenrenovatie worden naar binnen gehesen, en daarna wordt het dak gesloten. Dit vraagt aan in de voorbereiding een precieze logistieke planning.