Skip to content
Toekomstvastwaarde-ziekenhuis-tjongerschans-rintje-gerwin-layer
De weg naar een duurzame zorginstelling

Ziekenhuis Tjongerschans

Het ziekenhuis Tjongerschans en Heijmans werken inmiddels alweer ruim 20 jaar nauw samen. Een samenwerking die uiterst goed werkt omdat het gefundeerd is op vertrouwen, zo vertellen Gerwin Ausma, Technisch Specialist en Rintje Henstra, Service Technicus (Werktuigbouwkunde) van Heijmans.

“Alles is hier bespreekbaar. De veranderingen die we doorvoeren doen we altijd in goed overleg. Dat moet ook wel, anders is de reis naar een duurzaam en energie-efficiënt ziekenhuis snel afgelopen", zegt Gerwin. Rintje vult aan: “Oplossingen kunnen dan ook overal vandaan komen, soms bedenken zij iets, de andere keer bedenken wij het. Het is een spel waarin we samen optrekken.”

Ziekenhuis Tjongerschans heeft de ambitie om in de toekomst volledig energieneutraal te zijn. Een flinke uitdaging, maar niet onmogelijk. Zo vertelt Gerwin: “De wil is er en dat laten we ook duidelijk zien. Elke dag zetten we weer een stap in de goede richting. Toen we hier voor het eerst aan de slag gingen lag de focus vooral op de boel draaiende houden. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden en zijn we gaan kijken hoe we het gehele ziekenhuis kunnen verduurzamen. Het is vergelijkbaar met je huis verduurzamen, alleen dan op veel grotere schaal. Net als bij een woning hebben we hier ook te maken met leidingen en een kabelnetwerk. Alleen gaat het bij ons om een netwerk dat kilometers lang is. Voor de systemen maakt dat niet uit, die zijn hetzelfde net als de technieken die we toepassen.”

tjongerschans-toekomstvastwaarde-met-kader

Stap voor stap verduurzamen

De energietransitie waar het ziekenhuis Tjongerschans zich in bevindt gaat in delen. Elk jaar wordt er, op basis van het beschikbare budget, wensen van het ziekenhuis maar ook de faciliteiten en het personeel, gekeken waar de prioriteit ligt. Een kostentechnische afweging die samen met Heijmans gemaakt wordt. “Momenteel zijn we bezig met het vervangen van alle verlichting voor ledverlichting. De algemene ruimtes zijn, op één na, zo goed als klaar. Dat komt neer op ongeveer 50 procent van het ziekenhuis. Daarnaast werken we nu ook aan het vervangen van de bestaande luchtbehandelingskasten voor nieuwe. Als dat straks klaar is kan de stoomketel, die de luchtvochtigheid in het ziekenhuis regelt en waar kilometers lange leidingen aan vast zitten die het gehele jaar warm worden gehouden, voor de helft van het jaar uit waarmee het ziekenhuis tonnen bespaart!” zo vertellen Gerwin en Rintje.

We werken toe naar een energieneutraal ziekenhuis met lage kosten én dat rekening houdt met het milieu.
Gerwin Ausma, Technisch Specialist Heijmans

Naast de dagelijkse werkzaamheden is er ook ruimte voor onderzoek. Bijvoorbeeld naar wat het aanpassen van de warmwater circulatieleiding zodat er minder aansluitingen op wastafels zijn, oplevert qua besparing op energie. Overigens is er bij het nieuwbouwgedeelte van het ziekenhuis al direct rekening gehouden met energiereductie, zo vertelt Rintje: “Het nieuwbouwgedeelte is voorzien van ongeveer 500 zonnepanelen, volledig gasvrij en standaard voorzien van ledverlichting. Nieuwbouw is een uitgelezen kans om het in één keer goed te doen.”

_C6A736622-05-24118

Interne bewustwording

Naast het installeren en goed afstellen van nieuwe systemen voor het verduurzamen van het ziekenhuis, zien Gerwin en Rintje ook nog een andere kans om het energieverbruik te reduceren. Door slimmer om te gaan met de beschikbare faciliteiten. Zo vertelt Gerwin: “We zien dat je zelf ook een bijdrage kunt doen aan het reduceren van het energieverbruik en het besparen op kosten. Bijvoorbeeld door als je de kamer verlaat het licht uit te doen, de airco uit te zetten, de verwarming niet op 24 maar op 22 graden te zetten of het scherm van je computer uit te zetten, dat scheelt al snel 50 watt. Het zijn kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld kan het een groot verschil maken.”

Toekomstvastwaarde die voor iedereen werkt

Onderaan de streep wil Heijmans kwaliteit leveren, kwaliteit waar iedereen tevreden mee is. Voor het Tjongerschans ziekenhuis betekent dit een instelling die meerwaarde biedt voor het gebouw en haar gebruikers. Duurzaam, efficiënt en toekomstbestendig. Een duidelijke stip op de horizon en waar, in de reis ernaartoe, rekening wordt gehouden met alle betrokkenen. Voor Gerwin en Rintje is dat niet meer dan normaal, zoals ze zelf ook aangeven: “Wij willen dat iedereen tevreden is. Dat wij met plezier ons werk doen, de klant de wensen gerealiseerd ziet worden, het personeel en gebruikers de voordelen ervaren van de faciliteiten en Heijmans de expertise die ze in huis hebben laten zien. Dat kan in onze ogen alleen als je rekening houdt met elkaar. Nu we al zo lang samenwerken hebben we ook een stevige relatie met elkaar opgebouwd. Openstaan voor uitdagingen en samen op zoek naar oplossingen. Zo werken we toe naar een energieneutraal ziekenhuis met lage kosten, dat rekening houdt met het milieu. Dat is dan weer goed nieuws voor de volgende generatie. Want uiteindelijk willen we het ook mooier en beter achterlaten voor de volgende generaties.”

Neem contact met ons op