Skip to content
Artist impression van het project Bloei030

Heijmans bouwt 264 huurappartementen in Utrecht Leidsche Rijn Centrum

30 november 2023, 07:15

Heijmans start begin 2024 met de bouw van het project BLOEI030 aan het Berlijnplein in Utrecht. Samen met Wonam en woningcorporatie Woonin kreeg Heijmans hiervoor de opdracht na een tender van de Gemeente Utrecht. Er komen 264 huurappartementen bij in het hart van Utrecht Leidsche Rijn.

De tender werd gewonnen in 2021, waarna de plannen verder zijn uitgewerkt. De omzetwaarde voor de bouw van het project is € 55 miljoen voor Heijmans. In het nieuwe gebouw komen 156 sociale huurwoningen en 108 midden huurwoningen. Ook komt er circa 1.500 m2 aan maatschappelijke bedrijfsruimtes en werkplekken. De bouw van deze binnenstedelijke ontwikkeling start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 en zal zo’n twee en een half jaar in beslag nemen.

Beschermd thuis

Het bijzondere aan het plan is dat veertig woningen bestemd zijn voor ‘beschermd thuis’, een samenwerking met het Leger des Heils. Hier kunnen mensen zelfstandig wonen met intensieve woonbegeleiding. Wonam en Woonin verhuren deze appartementen. BLOEI030 kan rekenen op een bijdrage van € 3,3 miljoen uit de Startbouwimpuls van de Rijksoverheid.

Maarten Cornelissen, manager Vastgoed Woonin: “In BLOEI030 creëren wij ruimte en warme plekken voor kwetsbare mensen, onder andere in samenwerking met het Leger des Heils. In het gebouw woont straks een diverse mix aan mensen in verschillende woningtypen, waarbij ontmoeting centraal staat. Het gebouw stimuleert mensen uit verschillende leefwerelden samen te komen, bijvoorbeeld in de klimaat- en eetbare tuin, of op het pleintje. Woonin zet bij dit project in op community-vorming met mensen die daarvoor gemotiveerd zijn”.

‘Gezond wonen’

Het complex krijgt zes woonlagen. De woonblokken bestaan uit samengestelde gebouwen, die vanbinnen beschutte pleinen, straten en hoven vormen. Elk gebouw heeft haar eigen architectuur en eigen karakter. BLOEI030 staat voor duurzame en sociale impact, waarbij ‘Gezond wonen’ de achterliggende gedachte is. Gezond vanwege het duurzame karakter, de groene binnenhoven en de focus op ontmoeten en bewegen. Met wonen is de gedachte dat er goede bereikbaarheid is, nabijheid van voorzieningen en ligging aan het Berlijnplein. Wonen staat ook voor het gemengde woningaanbod, een afwisselend gevelbeeld en hoogteaccenten.

Robert Kohsiek, directeur Wonam: “We zijn blij dat de bouw van BLOEI030 op korte termijn start. In de regio Utrecht is een groeiend tekort aan betaalbare woningen. Met dit project voegen we samen met Woonin 264 woningen in de sociale huur en middenhuur toe op een goede locatie."

Marc de Vreede, directievoorzitter Bouw & Techniek bij Heijmans sluit zich daarbij aan. “BLOEI030 laat zien dat als verschillende partijen samenwerken met één einddoel, je ook daadwerkelijk kunt komen tot realisatie van betaalbare woningen met een maximaal resultaat in sociale cohesie.”

Over Wonam

Wonam ontwikkelt en investeert in de nieuwbouw en transformatie van huurwoningen in voornamelijk de regio’s Amsterdam en Utrecht. Wonam zoekt actief de samenwerking met corporaties, gemeentes en marktpartijen in het ontwikkelen van bijzondere woonconcepten. www.wonam.nl

Over Woonin

Woonin is een corporatie die het ambacht van de volkshuisvesting beheerst. Woonin staat dicht bij huurders en heeft de ambitie en kracht om hun woningvoorraad te laten groeien, zowel kwalitatief als kwantitatief. Woonin is actief in Utrecht, Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede.www.woonin.nl

Neem contact met ons op